Home Despre noi Bilant energetic Certificat energetic Certificare cladiri verzi Contact
VAL CONSULTING


TERMOGRAFIE IN INFRAROSUMetoda de examinare prin termografiere in infrarosu a patruns recent in practica examinarilor nedistructive, fiind incadrata inca in categoria metodelor speciale. Progresul tehnic general si evolutia exponentiala a echipamentelor informatice au condus la evolutia spectaculoasa a camerelor de luat vederi in infrarosu, componente de baza ale echipamentelor de investigare termografica.

Termografia (termoviziunea) este masurarea campului termic prin inregistrarea radiatiilor infrarosii si vizualizarea distributiei de temperatura pe suprafetele observate. Termoviziunea este o metoda nedistructiva si non-contact utila pentru depistarea defectelor in timpul operarii sistemelor industriale, fara intreruperea procesului tehnologic. Metoda de masurare a temperaturii de la distanta - termografia (termoviziunea) - a aparut ca o aplicatie a unor tehnici militare in domeniul vietii civile (tehnica, stiinta, medicina) dupa mijlocul anilor 50.
Activitatile de conservare a energiei, incluzand utilizarea optima a resurselor energetice primare si secundare, constituie cele mai urgente si eficiente masuri in dezvoltarea unei economii sanatoase. Aceste activitati necesita obtinerea unor informatii corecte asupra performantelor energetice ale cladirilor 

echipamentelor, instalatiilor si utilajelor. Informatiile sunt obtinute prin realizarea unor bilanturi sau analize energetice cu suport stiintific si tehnic, pe baza datelor culese la inspectarea obiectivelor respective. Sistemele astfel optimizate pot obtine un certificat energetic ce atesta functionarea eficienta.
Echipamentele industriale in care procesele tehnologice impun nivele termice mai inalte in raport cu mediul inconjurator prezinta pierderi energetice care depind de topologia instalatiilor, precum si de calitatea si starea izolatiei acestora.
Evaluarea acestor pierderi de energie, care reduc randamentul sistemelor, implica cunoasterea distributiei termice a tuturor componentelor acestora. Aceasta se realizeaza cu ajutorul sistemului de termografie care vizualizeaza distributia temperaturii pe suprafata echipamentelor, prin masurarea radiatiilor IR (infrarosii).
 

Terminologie şi noţiuni generale

Caracterizarea unui material cu ajutorul undelor termice se bazează pe corelaţia dintre modul de distribuţie a acestor unde şi proprietăţile analizate. Prezenţa unei discontinuităţi determină o anomalie de distribuţie a fluxului termic şi deci de temperatură în materialul examinat. Punerea în evidenţă a acestor anomalii furnizează informaţii utile privind dimensiunile, forma şi poziţia discontinuităţilor.
In domeniul termografierii se folosesc o serie de noţiuni specifice, parţial definite în standardul românesc SR 13340 din sept 1996 intitulat: Examinări nedistructive, Termografie in infraroşu. Vocabular, traducere a normei franceze A 09-400-1987.
Termografiere în infraroşu – tehnică ce permite obţinerea, cu ajutorul unei aparaturi adecvate, a imaginii termice a unei scene termice observate într-un domeniu spectral din infraroşu. Inţelegând prin imagine termică – o repartiţie structurată a datelor reprezentative ale radiaţiei infraroşii provenind de la o scenă termică şi prin scenă termică – parte a spaţiului-obiect care se observă cu o aparatură de termografie în infraroşu. Domeniul spectral denumit infraroşu (IR) este o bandă din spectrul radiaţiei electromagnetice situată între domeniul vizibil şi cel al undelor radio.

Aplicatii ale termografiei in infrarosu

 

Termografia in infrarosu permite a se vedea “invizibilul” – caldura si repartitia ei superficiala pe suprafata corpului. Aparatele termografice moderne “vad” temperaturi mergand de la -40 grd.C pana la +1500-2000 grd.C si pot decela diferente de temperatura de numai 0,04 grd.C.Termografia in infrarosu isi poate gasi utilizarea practica in orice domeniu in care caldura apare sau isi modifica distributia ca urmare a unui proces chimic, fizic (mecanic, electric etc.), biologic sau de alta natura. Practic, orice proces tehnic sau biologic, care implica o transformare energetica in caldura sau care consuma, genereaza caldura poate face obiectul unui studiu termografic.

Prin urmare, termografia in infrarosu, ca metoda nedistructiva de examinare poate fi folosita in:

- scanarea termica a cladirilor

- mentenanta instalatiilor

- productie

- transport

- cresterea vizibilitatii in domeniul maritim

- vizualizarea scurgerilor de gaze

- domeniul medical

- cercetare

- securitate si supraveghere

- sisteme auto Night Vision.

 

Avantaje ale termografiei in infrarosu

 

Termografia in infrarosu permite masurarea temperaturilor de la distanta si fara contact direct, ceea ce este indispensabil, de exemplu, în cazul echipamentelor electrice aflate sub tensiune sau in cel al pieselor sau materialelor la temperatura ridicata sau inaccesibile.

Termografia in infrarosu este o metoda de investigare nedistructiva, pentru ca nu intervine si nu influenteaza in nici un fel materialul, obiectul sau procesul investigat.

Este o tehnica de masura ultrasensibila, putand evidentia variatiile de temperatura de zecimi de grad, atat spatial (de la un punct la altul in imagine), cat si temporal (regimuri tranzitorii ce au loc in intervale de timp de ordinul secundelor pâna la ore si zile).

Prin folosirea termografiei in infrarosu in mentenanta instalatiilor industriale, defectele incipiente pot fi depistate si corectate cu mult timp inainte de a se manifesta prin avarii ; astfel se reduc duratele de intrerupere a functionarii utilajelor, prin eliminarea opririlor neplanificate si prin optimizarea planificarii reparatiilor si a operatiilor de intretinere planificate. Aceasta are ca efect imediat reducerea cheltuielilor (economii de energie electrica, economii la reparatiile mijloacelor fixe), reducerea duratei verificarilor si inspectiilor periodice. De asemenea, creste gradul de utilizare a utilajelor si se imbunatatesc conditiile de protectie a muncii.

 

Alte avantaje ale utilizarii termografiei in infrarosu ce merita a fi mentionate sunt:

- sistemul de termoviziune furnizeaza o imagine care permite o identificare rapida si preci­sa a punctelor ce reprezinta defectele potentiale;

- imaginea termica este in concordanta geometrica cu obiectul studiat;

- informatiile termice, globale sau de detaliu, sunt obtinute in timp real;

- permite asocierea cu echipamente complexe de inregistrare, stocare si prelucrare automa­ta a informatiilor.

 

Observatie!

O camera in infrarosu nu masoara temperatura. Ea masoara temperatura aparenta (cantitatea de radiatie). Masurarea temperaturii reale necesita compensarea temperaturii aparente prin ajustarea emitantei, temperaturii reflectate, factorilor de influenta atmosferici etc. Acest lucru se face in exclusivitate de catre operator iar necunoasterea in profunzime a modului in care parametrii mentionati anteriori pot influenta valoarea temperaturii poate duce la erori de masura.